Υπεραγία Θεοτόκος

Κάντε κλίκ στην εικόνα για να διαβάσετε για την Υπεραγία Θεοτόκο.

Τα πρώτα βήματα του Χριστού

Τα πρώτα βήματα του Χριστού
Η εικόνα βρίσκεται στην Ιερά Μονή Αββά Γερασίμου του Ιορδανίτου κοντά στην Ιεριχώ.

Κατηγορίες

Εγγραφείτε

Εγγραφείτε και λάβετε τα νέα μας θέματα στο e-mail σας..



facebook rss

Βρες πότε Γιορτάζεις

Ο Σταυρός

Το Σύμβολο της Πίστεως & Ερμηνεία

Πάτερ Ημών & Ερμηνεία

Προσευχή στο Άγιο Πνεύμα

Πως ονομάζονται και ποιοί είναι οι ύμνοι που ψάλλονται στην Εκκλησία;

Νηστειοδρόμιο 2017

Πίνακας με τις νηστείες & καταλύσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας

Κομποσκοίνι

Διάβασε όταν..

Πότε κάνω το Σταυρό μου στις ακολουθίες..

Όταν δεν κάνεις σωστά τον Σταυρό σου

Πώς μπαίνω στο Ναό;

Πότε είμαστε όρθιοι κατά τη Θεία Λειτουργία

Πῶς θά γίνουν τά σώματά μας μετά τήν Δευτέρα Παρουσία

Αντίδωρον

Ψαλμοί

Βασιλική. Από το Blogger.
Καλώς Ήρθατε στο ιστολόγιο μας. Η προσπάθειά μας είναι μόνο προς Δόξαν Θεού..

Translate

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013
Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Στο Ιερό Προσκύνημα Αγίου Νεκταρίου Καμαρίζης στο Λαύριο,όπου με την Χάρη του Θεού και με τις ευχές του Ποιμενάρχου μου,υπηρετώ όσο και στην Ι. Μονή Αγίου Αθανασίου,όπου η ελαχιστότης μου ηγουμενεύει, καθημερινώς καταφεύγουν ανθρώποι όλων των ηλικιών και των επιπέδων όχι μόνο για να προσκυνήσουν, αλλά πολλοί εξ αυτών και για να εξομολογηθούν, εκδηλώνοντας έμπρακτα με συντριβή την μετάνοια τους. Οι ανθρώποι αυτοί μου δίνουν αφορμή να πούμε λίγα λόγια για την έννοια και την σημασία της Μετάνοιας.

Η πλήρης έννοια της Μετάνοιας είναι η συντριβή της ψυχής για τα αμαρτήματα. Είναι ξύπνημα από το ηθικό λήθαργον. Ο αμαρτωλός ζητά την λύτρωση του από τον πνευματικό θάνατο. Μετάνοια δεν είναι μόνο μεταμέλεια. Είναι πόθος λαχτάρα για τον καλό δρόμο.


Μα τι είναι αμαρτία για την οποία πολύς λόγος γίνεται; Α! το πιο φρικτό πράγμα που υπάρχει πάνω στη γήν. Είναι πνευματικά μεγάλο πράγμα η ζωή μετά την πτώση και τις θλιβερές της συνέπειες. Αλλά ο Θεός βρήκε την λύση. Έτσι με το Τίμιο Αίμα του Λυτρωτού μας ανοίγει τρεχούμενος λογαριασμός! Τώρα μπορούμε να βρούμε την κάθαρση από αυτό το δράμα. Την λύση με τα Μυστήρια της Μετάνοιας και της Θείας Ευχαριστίας. Την ριζική θεραπεία.

Η Αγία Γραφή είναι γεμάτη παραδείγματα γύρω από την μετάνοια η οποία αποτελεί το κλειδί του κηρύγματος της Καινής Διαθήκης. Ο Βαπτιστής Ιωάννης αρχίζει το κήρυγμα του καλώντας τα πλήθη να μετανοήσουν. Ο πρώτος λόγος του Κυρίου στο δημόσιο έργο Του είναι το "Μετανοείτε". Με το Μυστήριο της μετάνοιας βρήκε ο Κύριος και μας έδειξε το συντομότερο μονοπάτι που μας ενώνει με την Βασιλεία Του. Συγχώρηση των αμαρτιών που έχουν διαπραχθεί μετά το Βαπτισμα διά του Πνευματικού. Αυτή η άφεση προϋποθέτει την ειλικρινή μετάνοια μπροστά στον εξομολόγον ο οποίος ενεργεί στον όνομα του Χριστού.

Ο Κύριος μετά τη Ανάσταση Του θέλησενα οργανώσει την Εκκλησία Του που συνεχίζει το έργο της σωτηρίας των ψυχών. Έτσι έπρεπε να πάρουν ανάλογες εξουσίες και δυνάμεις οι Απόστολοι και οι διάδοχοι Του. Κατα την μέρα της αναστάσεως παρουσιάζοται ο Διδάσκαλος στους φοβισμένουε Μαθητές Του και τους λέει:" Ειρήνη υμήν...Καθώς απέσταλκε με ο Πατήρ,καγώ πέμπω υμάς. Και τούτον είπων ενεφύσησε και λέγει αυτοίς "λάβετε Πνεύμα Άγιον". Αν τίνων αφήτε τας αμαρτίας, αφίενται αυτοίς ,αν τινών κρατήτε, κεκράτηνται". Ο Κύριος με την άπειρη αγάπη Του αναλαμβάνει την ευθύνη των αμαρτιών μας ενώπιον της Θείας Δικαιοσύνης.

Βέβαια είναι λογικό να υπάρχουν εμπόδια στον δρόμο της μετάνοιας. Ο σατανάς έχει κάθε λόγο να τα δημιουργεί. Ένα είναι το παρελθόν. Δυσκολευόμαστε συνήθως να απαλλαγούμε από τον εφιάλτη του παρελθόντος. Άλλο εμπόδιο είναι η αυτοπεποίθηση ότι "πάμε καλά", μάλιστα πολύ καλά. Αλλά και η διαρκής λύπη και οι στεναγμοί για την αμαρτωλή ζωή μας είναι παγίδα.


Ο Θεός ως Αγαθός που είναι, βγάζει αγαθά αποτελέσματα και από τα πικρά γεγονότα. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας είναι κάτι βασικό για την συγχώρηση. Αλλά υπάρχουν ψυχές που από μεγάλη δειλία κλονίζονται στην εμπιστοσύνη τους προς τον Θεό. Διαρκώς ζούν έναν εφιάλτη, αν και έχουν εξομολογηθεί, μένουν ασυγχώρητοι. Ο Θεός όταν συγχωρεί, σβήνει όσα ήσαν γραμμένα στο παθητικό μας. Δεν επανέρχεται σε εξοφλημένα χεωστικά γραμμάτια. Ούτε μας θυμίζει συγχωρημένα αμαρτήματα. Επίσης εμπόδιο σοβαρό είναι η ντροπή. Σας αναφέρων ένα πατερικό ανέκδοτο:
Μια μέρα της Μ. Σαρακοστής, πολλοί πιστοί περιμένουν σειρά για να εξομολόγηθούν.

Ο Πνευματικός βλέπει τον διάβολο να τρέχει ανήσυχος ανάμεσα στους πιστούς και κάτι ψιθηρίζει. Τον φωνάζει και τον ρωτά:
- Δεν μου λες, τι κάνεις εκει;
- Να,επιστρέφω το κλεμμένο!
- Ποιό κλεμμένο;
-Κάποτε, πριν από την αμαρτία, είχα αφαιρέσει την ντροπή από αυτούς και τώρα - πριν την εξομολόγηση - τους την επιστρέφω.

Η επιτυχία της εξομολογήσεως εξαρτάται προπαντός από την ειληκρίνειαν, από την σταθερή απόφαση και πρόθεση για μετάνοια. Αυτό δεν εξαρτάται, φυσικά, από την αγιότητα του Πνευματίκου. Γιατί ουσιαστικά και πραγματικά είναι ο ίδιος ο Χριστός που συγχωρεί με τον Πνευματικό ως μέσον. Οφείλουμε επιπλεόν να γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός οδηγός των ψυχών είναι το Άγιο Πνεύμα.

Για να επανέλουμε: Η μετάνοια αποτελεί μίαν ανάγκη. Λένε οι Πατέρες:" Όποιος ξεσκεπάζει τις αμαρτίες του, τις ξεσκεπάζει ο Κύριος με το τίμιο Αίμα Του.!
Οφείλει ο κάθε χριστιανός να κάνει καλή επιλογή του Πνευματικού, όπως συμβαίνει και στις περιπτώσεις που ψάχνουμε έναν καλό γιατρό για την σωματικήν υγεία μας. Ο χριστιανός που δεν έχει ακόμη στην ζωή του εξομολογηθεί, θα κάνει γενική εξομολόγηση. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη εξομολόγηση θα έχει ως όλο το παρελθόν με τ'αμαρτήματα του. Σ'αυτήν την γενική εξομολόγηση θα συμπεριληφθούν οι αμαρτίες της παιδικής ηλικίας, κατά την οποία το παιδί καταλαβαίνει τι κάνει. Σ'αυτές τις περιπτώσεις ο Πνευματικός θα δείξει συγκατάβασιν.

H εξομολόγηση πρέπει να γίνεται κατόπιν προετοιμασίας και προσευχής. Το λέμε αυτό γιατί υπάρχουν χριστιανοί που μεταβάλουν την εξομολόγηση σε ευσεβή...φλυαρίαν. Άλλο εξομολόγηση και 'αλλο να ζητηθεί μια συμβουλή και οδηγία, που δεν έχουν σχέση με το Μυστήριο. Το Μυστήριο αυτό είναι το αντίδοτο κατά του θανατηφόρου δηλητηρίου κατά της αμαρτίας. Είναι η δεύτερη κολυμβήθρα που απ'αυτήν ο αμαρτωλός βγαίνει λουσμένος και ολοκάθαρος! Είναι το σωτήριο μέσον που επαναφέρει το άσωτο παιδί στο πατρικό σπίτι.

Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μας, ας κρατήσουμε στον νού και στην καρδιά μας την ακόλουθη φράση:" Ο Θεός μισεί την αμαρτία, αλλ'αγαπά τον αμαρτωλό". Αυτόν έχοντας πάντα κατα νούν, ας οδηγούμε σταθερά τα βήματα μας ενώπιον του Πνευματικού, για να καθαρίσουμε την ψυχή μας από τους ρύπους της αμαρτίας.


(Από το βιβλιό του Μανώλη μελινού
"Ο Γέροντας Νεκτάριος)



Πηγή:gmiliotis.blogspot.gr

0 σχόλια:

Καλώς Ήρθατε στο ιστολόγιο μας. Η προσπάθειά μας είναι μόνο προς Δόξαν Θεού..

Καλώς Ήρθατε στο ιστολόγιο μας. Η προσπάθειά μας είναι μόνο προς Δόξαν Θεού..
Χαῖρε, Ξύλον μακάριον.
Recommended Post Slide Out For Blogger
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιησούς Χριστός

Κάντε κλίκ στην εικόνα, για να διαβάσετε για τον Ιησού Χριστό.

Σήμερα τιμούμε:

Αναγνώστες

Άγιος Νεκτάριος

Αφιέρωμα στον Άγιο προστάτη μου.

Κατεβάστε την android εφαρμογή μας.

Άγιον Όρος/Διαμονή

Βοήθησε κι εσύ

Βοήθησε και συ αν μπορείς, στην Ανέγερση Ιερού Ναού του Αγίου Αντωνίου

Ακούστε Ζωντανά

Ενοχικά παθήματα....

Εξομολόγηση

Οι αιτίες που κάνουν την Πίστη στο Θεό να εξασθενεί και να πεθαίνει.

Χρειάζεσαι Βοήθεια;

Προσθέστε το banner μας

Φιλικά Ορθόδοξα Sites

Δωρεάν Ορθόδοξες εφαρμογές για το κινητό ή το tablet σας. (Free Greek Orthodox Apps on Google Play)

Βιβλίο Επισκεπτών

Προβολές σελίδας

Επισκέπτες

free counters